SGN Çevre, Çevre Mevzuatı ve uygulamaları konusunda uzman bir kuruluştur. Yatırım aşaması, inşaat öncesi, inşaat aşaması ve işletme döneminde hukuki olarak gerekli olabilecek çevre mevzuatı ile ilgili ve diğer mevzuat çözümlemeleri hususunda aktif hizmet üretebilen bir firmadır.

SGN Çevre, Ülkemizde yatırımı planlanan projelere ‘’ÇED Raporları, Proje Tanıtım Dosyaları ve Çevre İzin/Lisansları’’ konularında hizmet vermektedir.

ÇED

17.05.2017 Tarihi itibariyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED Yeterlik Belgesi almaya hak kazanmış bulunmaktayız.
Çevresel Etki Değerlendirmesi; gerçekleştirilmesi planlanan projelerin seçilen yer ve teknolojisinin göz önünde bulundurularak olumlu ya da olumsuz çevresel etkilerinin belirlenmesi; olumsuz etkilerinin önlenmesi veya çevreye zarar vermeyecek şekilde en aza indirilmesi için önlemlerin alınması, projelerin uygulanması aşamasında da izleme ve kontrolünün sürdürülmesi çalışmalarının bütünüdür.
Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 Listelerinde yer alan projelerin, faaliyetlerine başlayabilmeleri için ÇED sürecine dahil olmaları gerekmektedir. SGN Çevre olarak, gerçekleştirmeyi planladığınız projelerinizin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi sonucu başvuru dosyalarının hazırlanması, Bakanlık/Valilik ‘e başvurularının yapılması ve ÇED Olumlu/ÇED Gerekli Değildir Belgelerinizin alımı konusunda destek vermeye hazırız.
ÇED Muafiyet Yazınızın Alınması: Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğindeki Ek-1 ve Ek-2 Listelerinde yer almayan veya ilk ÇED Yönetmeliğinin yayımlanma tarihi olan Şubat 1993’ten önce faaliyetine başlayan işletmeler için uygulanır. Bakanlık/Valilik ’ten alınan ‘ÇED Muafiyet’ yazısı ile süreç sonlandırılır.


ÇEVRE DANIŞMANLIĞI

Firmalar projelerini hayata geçirirken, yatırımın proje safhasında, inşaat aşamasında, işletme döneminde ve hatta işletme faaliyeti sona erdikten sonraki aşamalarda çevre danışmanlığına ihtiyaç duymaktadır.

Firmamız, konuya hukuki açıdan da yaklaşarak çevre mevzuatı ve ilgili diğer mevzuat çözümlemeleri hususunda güncelliğini sağlayarak aktif hizmet üretilebilmektedir.

Çevre danışmanlık hizmeti, "Çevre Denetimi Yönetmeliği", "Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi Ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik" ve " Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği " kapsamında T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılmış ve yürürlüğe girmiştir.

Firmamız Çevre izin veya çevre izin ve lisans e-başvuru dosyasını ve başvuru için gerekli bilgi, belge ve raporları hazırlayarak bu yönetmelikler doğrultusunda hizmet vermek üzere Bakanlık tarafından "ÇEVRE DANIŞMANLIK YETERLİLİK BELGESİ" ile yetkili kılınmıştır.

Çevre danışmanlık kapsamında firmamız aşağıdaki yükümlülükleri yerine getirmektedir:

  • Çevre faaliyetlerinin koordinasyonu
  • İç Tetkik ve Raporlama
  • Uygunsuzlukların giderilmesi çalışmaları
  • Resmi yazışmalar ve periyodik bilgilendirmeler
  • Çevre İzin ve Lisans belgelerinin takibi
  • Çevre denetimlerinde denetçilere refakat aşamalarından oluşmaktadır.


Firmamız hizmet verdiği işletmenin başvuru dosyasını, gerekli olan bilgi, belge ve raporları eksiksiz olarak hazırlamak/hazırlatmak ve başvuruyu yapmakta, Hazırlanan bilgi, belge ve raporları eksiksiz bir şekilde yerinde inceleme yaparak değerlendirilmesi ve dosya içeriğindeki tüm bilgi, belge ve raporların teknik içeriğinin ilgili mevzuata uygunluğunu ve doğruluğunu sağlamakladır.

İhtiyaç duyulan tüm bilgi, belge ve raporları öngörülen formatta, zamanında ve eksiksiz olarak temin etmek ve iletmekte, hizmet verdiği işletme adına, mahalli idareler ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Bakanlık ile gerekli işlemler hakkında yazışmalar ve görüşmeler yapmakla, Yetkili merci tarafından bu Yönetmelik kapsamında yapılacak yerinde incelemeler sırasında tesiste en az bir çevre görevlisini hazır bulundurmaktadır.

Hizmet verdiği işletmenin çalışmaları esnasında öğrenilen ticari sır niteliğindeki bilgileri saklı tutmakta, Hizmet alımı sözleşmesi yapılması ve iptali durumunda, hizmet verdiği işletmenin durumundaki değişikliği en geç bir ay içerisinde yetkili merciye bildirmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazete’de Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği yayınlanmıştır.


Bu Yönetmelik kapsamında çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi işletmeler, çevresel etkilerine göre;

a) Ek -1 Çevreye kirletici etkisi yüksek düzeyde olan işletmeler ( Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilir)

b) Ek -2 Çevreye kirletici etkisi olan işletmeler ( İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri tarafından verilir ) ayrılmıştır.

Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmelerin, çevre izni veya çevre izin ve lisansı alması zorunludur. İşletmelere verilen çevre izin veya çevre izin ve lisansı, beş (5) yıl süre ile geçerlidir.
Firmaların başvuruları bünyelerinde bulundurdukları Çevre Yönetim Birimi veya Çevre Görevlisi tarafından yapılabileceği gibi, firmaları temsilen Bakanlıkça yetkilendirilmiş Çevre Danışmanlık Firmaları tarafından da yapılabilmektedir.

Firmamız 2011 Tarihinden itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki almış ve danışmanlık hizmetlerine başlamıştır.

Firmamizdan alacağınız, danışmanlık ve ÇED hizmetlerine ilişkin olarak TSE Hizmet Yeterlilik Belgemiz mevcuttur. Bu kapsamda firmamizdan hizmet alan KOSGEB üyesi işletmeler, tarafımızdan aldıkları hizmetlerle ilgili KOSGEB teşviklerinden yararlanabilmektedir.

İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Kapsamındaki Diğer Hizmetlerimiz;

  • Kapsam Dışı Yazılarının Alınması,
  • Geçici Faaliyet Belgesinin Alınması,
  • Çevre İzinlerinin Alınması,
  • Çevre Lisanslarının Alınması
  • Tehlikeli Atıklar İle İlgili Lisansların Alınması
  • Tehlikesiz Atıklar İle İlgili Lisansların Alınması
  • Madeni ve Sanayi Kaynaklı Atık Yağlar İle İlgili Lisansların Alınması
  • Bitkisel Atık Yağlar İle İlgili Lisansların Alınması
  • Atık Pil ve Akümülatörler İle İlgili Lisansların Alınması
  • Ömrünü Tamamlamış Lastikler ve Araçlar İle İlgili Lisansların Alınması
  • Ambalaj Atıkları İle İlgili Lisansların Alınması
  • Atık Yakma ve Birlikte Yakma Lisanslarının Alınması
  • Düzenli Depolama Lisanslarının Alınması
  • Tıbbi Atık Sterilizasyonu İle İlgili Lisansların Alınması
  • Tanker Temizleme İle İlgili Lisansların Alınması
  • Hurda Metallerin Geri Kazanımı İle İlgili Lisansların Alınması
  • PCB Arındırma İle İlgili Lisansların Alınması


RAPOR VE RUHSATLARIN ALINMASI

İşyeri Açma Ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereği; Faaliyeti sırasında çevresinde bulunanlara biyolojik, kimyasal, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden az veya çok zarar veren veya vermesi muhtemel olan ya da doğal kaynakların kirlenmesine sebep olabilecek müesseseler, Gayri Sıhhi Müesseselerdir. Gayri Sıhhi Müesseseler, sağlık koruma bandı tayini, yer seçimi ve tesis kurma izni aşamalarından geçerek açılma izni almak zorundadırlar.

Kuruluşumuz; bir tesisin yasal hale gelmesi anlamına gelen GSM Ruhsatı ’nın alınması için gerekli tüm aşamalarda danışmanlık hizmeti vermektedir.